Rolul familiei in cresterea si dezvoltarea copilului
Autori
Alina Dana FICHTEL
Editura
Lumen, 2004
Cod CED: 1584-5397-07-11
Dimensiuni Format academic pp 1.037-1.043
Abstract:
Psihologia copilului ofera prin intermediul multor cercetatori numeroase teorii legate de dezvoltarea copilului, de stadiile pe care acesta le parcurge in drumul sau spre maturizarea fizica si psihica. Una dintre aceste teorii apartine psihologului John Bowlby (1951), si subliniaza important a primilor cativa ani din viata asupra dezvoltarii normale a copilului. El a considerat ca relatile dintre bebelusi si mamele lor se dezvolta ca rezultat al procesului de imprimare (imprinting).
Formarea atasamentului normal este explicat de Bowlby si Ainsworth ca un sistem etologic intr-un prim stadium de dezvoltare precognitiva a mediului. Datele existente la ora actuala asupra neurobiologiei atasamentului par a pleda mai degraba in favoarea unei perspective dialectice decat a uneia organice.
Biologia sociala prezinta modelul matern ca pe un mecanism de inarmare a copilului pentru a face fata din punct de vedere emotional si cognitive unui mediu ostil. Relatia mama-copil se formeaza ca un tot unitar in perioada celor 9 luni de sarcina, astfel incat dupa nastere fara intermediul unei continuitati organice, ruptura biologica nu face decat sa confirme maturizarea acestei relatii, apta sa se continue de sine statator, in proximitatea atasamentului matern.
CUVINTE CHEIE:
Teoria atasamentului, procesul de imprimare, relatie mama copil
< Prev | Next > |
---|