RCIS

Revista de Cercetare si Interventie Sociala

  • Augmenter la taille
  • Taille par défaut
  • Diminuer la taille

Fenomenul criminalitatii in contextul specific al societatii contemporane (4)

Fenomenul criminalitatii in contextul specific al societatii contemporane

Autori

Oana Ciuchi

Editura

Lumen, 2005

Cod CED: 1584-5397-10(04)
Dimensiuni pp:1392-1398

Abstract:

Una din problemele cele mai grave cu care se confrunta majoritatea tarilor lumii si care parcurge un proces rapid de modernizare o constituie problema criminalitatii in cadrul careia intra si fenomenul terorismului transfrontalier sau international. Articolul prezinta o analiza a problemei criminalitatii din perspectiva mai multor ipoteze. Paradigmatic, problema se poate prezenta prin urmatoarele ipoteze si concluzii rezultate din analizele efectuate asupra fenomenului:
- Trecerea de la valorile sau modelele culturale traditionale, care asigurau o anumita normativitate si stabilitate, la civilizatiile post-industriale dinamice, dar perisabile sau la ceea ce sociologii si politologii numesc societate post-moderna.
- Degradarea instantelor controlului social (familie, scoala, mediu social, mass-media, comunitatea de proximitate etc.) si slabirea institutiilor sociale, a functiei acestora de reglare a mecanismului de functionare a sistemului social.
- Confuzia axiologica, rolul legislativ sau inflatia actelor normative, in fine declinul moralitatii si al solidaritatii publice. 
- Explozia informationala si indeosebi, a fluxurilor informationale cu impact criminogen, diseminarea experientei criminale prin mass-media, stimularea pe aceasta cale a creativitatii criminale si a dezvoltarii subculturilor grupurilor delincvente.
- Extinderea, in aceste conditii, a starii de insecuritate individuala si de grup, a sindromului de anxietate fata de criminalitate si, in acelasi timp, reducerea grava a reactiei fata de faptele criminale si fata de conduitele deviante.