RCIS

Revista de Cercetare si Interventie Sociala

  • Augmenter la taille
  • Taille par défaut
  • Diminuer la taille

Imaginatia etnografica in sociologie. Analiza categoriei stiintifice de gender (10)

Imaginatia etnografica in sociologie. Analiza categoriei stiintifice de gender

Autori

Iulia BEJAN-VOLC

Editura

Lumen, 2005

Cod CED: 1584-5397-08-10
Dimensiuni Format academic 1.162-1.164,

Abstract:

Pentru a intelege succesiunea revirimentului in stiintele socio-umane este necesar sa analizam realitatea stiint ifica in plan retrospectiv. In acest context autorul explica fenomenul interdependentei celor trei conceptii universale utilizate in efectuarea cercetarilor gender, a teoriilor: constructiei sociale, socializarii si interact iunii.
Prin teoria lui T. Parsons, a construct iei sociale, intelegem ca lumea inconjuratoare este mai mult construita si structurata de oameni decat predeterminata de natura. Conceptia parsoniana numita si fundamentalismul structural subantelege si "rolul social" in stiintele umaniste.
Teoria socializarii, a lui T. Parsons si R. Bales, explica fenomenul de insusire a rolurilor sociale de catre indivizi. Conceptia interactiunii (autor E. Goffman) contine analiza surselor si rezultatele interactiunii intre indivizi, pune noi accente in formula de "autocunoastere (identitate)", introduce in circuitul stiintific notiunea de "agent social" si "institutie de socializare", determina "importanta altora" in relatiile gender.
Aceste teorii universale stau la baza conceptiei gender, elaborata de cerceta ca in cercetarile stiintifice sa se analizeze societatea dupa caracteristicile individual-profesionale. Conform conceptiei scotiene, notiunea gender constituie patru subsisteme: un complex de simboluri si imagini, ce caracterizeaza "femeia" si "barbatul" in cultura; un complex de norme religioase, pedagogice, stiintifice, juridice, politice, plus institutiile sociale, care formeaza categoria g e n d e r, (familia, sistemul de rudenie, gospodaria casnica, sistemul de invatamant, piata muncii etc.; problema autoafirmarii, a autoaprecierii subiective si a autocunoas terii personale, deci, studierea problemei identitatii de gen. Astfel, cercetarea J. Scott a contribuit la infruntarea sciziunilor dintre barbatescul tradit ional si noul femeiesc.
Asadar, gender in noul sistem de teorii s-a pomenit a fi "procedeul de interpretare biologica fixat de legile scrise si nescrise ale societatii".