RCIS

Revista de Cercetare si Interventie Sociala

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele

Cum sa luptam cu violenta domestica? Proiect de dezvoltare a spiritului comunitar si de intarire a relatiilor Armatei cu societatea civila (8)

Cum sa luptam cu violenta domestica? Proiect de dezvoltare a spiritului comunitar si de intarire a relatiilor Armatei cu societatea civila

Autori

Mihaela Tacu

Editura

Lumen, 2005

Cod CED: 1584-5397-10(08)
Dimensiuni pp. 1425-1483

Abstract:

Lipsa de informare si specializare cauzeaza numeroase deficite in toate domeniile de activitate ale societatii de tranzitie de astazi. Violenta domestica reprezinta o problema asupra careia se incearca sa se actioneze, insa fara a se obtine rezultate semnificative in ameliorarea ei, in primul rand datorita mentalitatii traditionaliste cu care am ramas mostenire din vechiul regim. Autoritatile solicitate in interventie, Politia in primul rand, au o cunoscuta traditie in a considera violenta domestica o problema care tine exclusiv de perimetrul familiei, un atribut al spatiului privat in care nu tebuie sa intervii. Pe de alta parte, victimele considera violenta o forma de stigmatizare sociala si nu sunt incurajate in a marturisi abuzul. Acestea sunt blamate ca fiind singurele responsabile pentru ceea ce li se intampla. Dorinta de a porni o campanie de sensibilizare si de formare a unor specialisti, a pornit din constatarea personala a unor stari de fapt predominante la nivelul comunitatii orasului Barlad. Discutiile cu persoane apartinand domeniului militar si nu numai, privind conditia femeii in societate precum si unele comentarii surprinse spontan, m-au determinat sa ridic intrebari legate de perceptia specifica a unei categorii profesionale numeroase in Barlad, angajatii armatei, asupra propriei identitati si a modului in care aceasta se reconstruieste in contextul unui anumit mediu profesional, precum si asupra rolurilor acestora in familie si societate. Bataia pentru unele dintre cadrele militare, categorie profesionala numeric preponderenta in orasul Barlad dupa cum am mai precizat, este un act de bravura, proliferandu-se prin contagiune si imitatie ca un comportament normal, acceptat social. Articolul prezinta un proiect de interventie destinat reducerii acestui fenomen.