RCIS

Revista de Cercetare si Interventie Sociala

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele

Specificul feminin al infractionalitatii. Implicatii asupra preventiei (10)

Specificul feminin al infractionalitatii. Implicatii asupra preventiei

Autori

Cristina NEAMTU

Editura

Lumen, 2004

Cod CED: 1584-5397.-07-10
Dimensiuni Format academic pp 1.027-1.036

Abstract:

Analiza contributiei feminine la fenomenul infractionalitatii, ca demers sustinut al investigatiei stiintifice, dateaza din secolul al XIX-lea. In contextual istoric in care s-a realizat atunci modernizarea si eficientizarea institutiilor statului, consecutiv cu acumularea datelor statistice, a devenit evident ca exista o serie de diferente intre participarea femeilor si cea a barbatilor la fenomenul infractional.
In intervalul care a trecut, interpretarea si analiza specificului feminin al infractionalitatii nu au fost intotdeauna obiective, riguros stiintifice si, fiind realizate mai mult de reprezentanti ai sexului masculin, au fost grevate uneori de prejudecatile sexiste si mentalitatile dominante ale contextului socio-cultural (ceea ce vom ilustra in continuare).
In prezent, specificul feminin al infractionalitatii este un domeniu controversat, multitudinea abordarilor, mobilitatea si complexitatea intrinseca a fenomenului, ca si dificultatile metodologice ale unei evaluari riguroase permitand formularea unor concluzii.
O sinteza pertinenta a cercetarilor efectuate asupra criminalitat ii in general, asupra celei feminine in particular, precum si apelul la paradigmele criminologiei contemporane sugereaza o dubla evolutie in intelegerea specificului feminin al infractionalitatii:
a) pe de-o parte, progresul stiintelor umane, cunoasterea mai buna a mecanismelor neurofiziologice ale comportamentului uman subliniaza absenta diferentei (cu exceptia privilegiului biologic al reproducerii) intre barbati sI femei. Transpusa in grila de interpretare
a criminologiei, aceasta realitate conduce la concluzia ca nu exista diferent e de natura intre criminali, ?doar diferentele de nivel diferentiaza criminalii intre ei? (Pinatel J., 1971:155)
b) pe de alta parte, marea majoritate a criminologilor sunt de accord ca anumite aspecte ale criminalitatii feminine scapa tendintei generale de similitudine, in privinta continutului, cu cea masculina.

CUVINTE CHEIE:

Specific feminin, criminalitate, criminalitate feminina