RCIS

Revista de Cercetare si Interventie Sociala

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele

Considerente sociologice despre privatizarea si restructurarea SC SIDEX SA (4)

Considerente sociologice despre privatizarea si restructurarea SC SIDEX SA

Autori

Gabriela Violeta IORDACHITA

Editura

Lumen, 2004

Cod CED: 1584-5397-04
Dimensiuni format academic pp 797-806

Abstract:

Analizand dimensiunea sociala a restructurarii economice de la combinatul siderurgic din Galati, dupa semnarea contractului de privatizare din noiembrie 2001 cu "The LMN Group", autoarea a incercat sa explice "de ce" 7192 de salariati ai acestei mari unitati industriale au preferat sa-si paraseasca locul de munca in schimbul unui "bonus" si a unor plati compensatorii, acordate pe o perioada de doi ani, in baza Ordonantei 66/2002. 
S-a presupus la debutul cercetarii ca decizia de a-si parasi locul de munca a avut ca principala motivatie sumele destul de generoase (pana la un plafon maxim, in functie de vechimea salariatului, de 100 milioane de lei), acordate dupa autodisponibilizare, insa realitatea din spatiul organizatiei s-a dovedit a fi cu totul alta, cu precadere in sectoarele cu personal TESA, care lucra direct cu noii angajati de origine indiana ,,descoperind astfel aspecte ale unor deficiente grave ale managementului indian, de lucru, fara primirea in schimb a unor gratificatii, avand drept consecinte neglijarea familiei, imbolnaviri etc.).
2. frustrarea relativa datorita diferentelor intre salariile mari ale angajatilor indieni si salariile mici ale angajatilor romani, dezavantajati in mod evident in raport cu munca depusa.
3. conflictele cu caracter cultural intre angajatii indieni si cei romani nerespectarea sarbatorilor autohtone, diferente intre comportamente, atitudini,
valori, mentalitati, pregatire profesionalaetc.).

CUVINTE CHEIE:

Restructurare, conflict cultural, costuri sociale ridicate, frustrare relativa.