RCIS

Revista de Cercetare si Interventie Sociala

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele

Dependenta si devianta in randul adolescentilor (9)

Dependenta si devianta in randul adolescentilor

Autori

Mihaela CIURLICA

Edotura

Lumen, 2004

Cod CED: 1584-5397-07-09
Dimensiuni format academic pp 1.006-1.026

Abstract:

Conceptul de devianta a aparut odata cu incercarea sociologilor americani, T. Sellin si R.K. Merton, de a defini obiectul de studiu al sociocriminogenezei. Acestia au formulat primele definitii ale comportamentului deviant. Dupa T. Sellin devianta este ansamblul comportamentelor indreptate impotriva normelor de conduita sau a ordinii institutionale. R. K. Merton defineste devianta ca fiind o reactie normala a unor oameni normali, plasati in conditii anormale (Dragomirescu, 1976: 31).
Intr-un sens foarte larg, devianta semnifica devierea, abaterea de la un anumit set de norme sociale. (Radulescu, 1998: 17).
Definit ca un tip de comportament care se opune celui conventional sau conformist, devianta cuprinde nu numai incalcarile legii (infractiunile ori delictele) ci orice deviere, abatere de la regulile de convietuire si imperativele de viata ale unei forme de viata colectiva (Zamfir si Vlasceanu, 1998: pp. 165-167). Devianta include o gama extrem de larga de acte sau conduite: de la cele excentrice sau bizare ( tinuta, limbaj, gestica nonconformiste) la cele imorale care sfideaza morala publica pana la cele cu caracter antisocial (infractiunile sanctionate de legea penala ) sau asocial ( bolile psihice).

CUVINTE CHEIE:

Devianta, abatere, sanctiune, conduita devianta