RCIS

Revista de Cercetare si Interventie Sociala

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Reflectii culturale asupra maltratarii copilului (8)

Reflectii culturale asupra maltratarii copilului

Autori

Gabriela IRIMESCU

Editura

Lumen, 2005

Cod CED: 1584-5397-08-08
Dimensiuni Format academic pp 1584-5397

Abstract:

Eforturile internationale privind combaterea maltratarii copilului au fost initiate de C. Henry Kempe la inceputul
anilor `70, care a sugerat ca abuzul asupra copilului este prezent in toate societatile si ca prevenirea sa este o chestiune de interes public si profesional ce presupune recunoasterea problemei.
Eforturile internationale de a atrage atentia asupra problemei au fost privite sub semnul multiplelor forme de abuz asupra copilului manifestate in lume.
Articolele din jurnalul international Child Abuse and Neglect (Numarul manuscriselor din diverse tari care au fost publicate este foarte mare, de aceea recomand accesarea Science Direct-Journals.htm) reprezinta o preocupare clara pentru acest domeniu, abordarea problematicii variind de la o societate la alta, de la o cultura la alta. Astfel, unele societati au analizat probleme legate de folosirea muncii copilului sau prostitutia copilului, in timp ce altele au explorat maltratarea intrafamiliala.
Intelegerea maltratarii copilului din perspectiva diferitelor culturi presupune depasirea diversitatii culturale si creionarea unor standarde echitabile de ingrijire si protectie pentru toti copiii. Relatia dintre cultura si maltratarea copilului este complexa, cu incarcatura sociala, politica si cu arii neexplorate. Dincolo de abordarile din toata lumea, abuzul si neglijarea copilului sunt adesea greu de recunoscut in randul populatiilor mici, mai ales cand datele la nivel national nu sunt suficiente sI edificatoare. De asemenea, este destul de greu sa se determine incidenta sau prevalenta maltratarii copiilor in societatile cu o rata crescuta a mortalitatii infantile, neglijarea parintilor putand fi greu de deosebit de boala sau de malnutritie.