RCIS

Revista de Cercetare si Interventie Sociala

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele

Adaptarea asistentei sociale la nevoile persoanelor vulnerabile (11)

Adaptarea asistentei sociale la nevoile persoanelor vulnerabile

Autori

Sorin BRASOVEANU

Editura

Lumen, 2005

Cod CED: 1584-5397-08-11
Dimensiuni Format academic pp 1.165-1.176,

Abstract:

Definirea si importanta asistentei sociale din perspectiva politicilor de protectie sociala destinate persoanelor. Politicile de protectie sociala promovate de stat vizeaza apararea, respectarea si promovarea drepturilor omului, ale oricarei fiinte umane si reprezinta fundamentul solidaritatii sociale. Aceasta din urma are nevoie de un sistem coerent de actiuni preventive, de politici sociale la nivel global si de actiuni si institutii la diferite nivele.
Pentru eficientizarea politicilor sociale este nevoie de o identificare a problemelor majore precum si de o definire a obiectivelor propuse si a rolurilor indeplinite de sistemul public si privat in finantarea si asigurarea masurilor. 
In cadrul protectiei sociale, serviciile sociale, precum si beneficiile sociale noncontributorii formeaza sistemul global de asistenta sociala. Acest sistem cuprinde un ansamblu de masuri si demersuri intreprinse pe baza principiului solidaritatii sociale, prin care sunt sprijinite persoanele aflate in dificultate indiferent de contributia lor anterioara, pentru a avea un nivel de trai decent, pentru a depasi situatii de criza, pentru a beneficia de drepturile oricarei fiinte umane (la viata, la securitatea persoanei, la familie, la sanatate, la educatie, la integrare sociala si profesionala). Serviciile sociale - componenta a sistemului de asistenta sociala - sunt prestate in mediul deschis in care persoana aflata in dificultate traieste in mod obisnuit si in institut iile de asistenta sociala.